keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Askel kohti uskoa

Sain Bill Hybelsin Vain muutama askel -teoksen isältäni joululahjaksi. Ennen tätä joululahjaa en ollut kuullut Hybelsistä mitään. Mies on amerikkalaisen Willow Creek Community Church -seurakunnan perustaja ja pastori. Suomessa Hybels on tullut tutuksi kehittämästään GLS-seminaarista eli yhteiskristillisestä kansainvalisestä johtajuuskoulutuksesta.

Hybels on kirjoittanut monia kirjoja, joista usea on suomennettu. Vain muutama askel käsittelee evankeliointia ja tapoja kasvaa riviuskovaisesta sielujavoittavaksi kristityksi. Teos on jaettu neljään osaan, ja se on kirjoitettu pedagogisesti jäsennellen. Teksti on itsessään välillä aika tuhtia ja oppikirjamaista, joten ainakin itse sain käytettyä kirjan lukuun hetken jos toisenkin. Tätä teosta ei voi ahmia yhdellä tai kahdellakaan istumalla, vaan sen opetukset vaativat välillä sulattelua ja aikaa ajatella. Jokaisen luvun lopuksi on lisäksi kysymyksiä, joita pohtimalla tätä sulattelua on helpompi tehdä ja asioita oppia.

Tyypillisen kirjailijapastorin tapaan Hybels kertoo teoksessaan esimerkkejä omasta elämästään ja käyttää niitä avaamaan opetuksiaan. Lisäksi hän kertoo seurakuntalaistensa tarinoita, tuoden ilmi, että nämä ovat antaneet luvan tarinoidensa käyttöön.  Kertomukset ovat mielenkiintoisia ja avaavia myös suomalaiselle - ne eivät ole sidottuja amerikkalaiseen kulttuuriin. Kertomusten lisäksi Hybels keventää tekstiä humoristisilla huomautuksilla ja kuljettaa lukijaa sujuvasti eteenpäin tekstin parissa.


Miten helposti unohdammekaan, että 
jokainen kohtaamamme ihminen on
Jumalan rakkauden kohde.
s.222

Teos muistuttaa ihmisten tärkeydestä. Muutaman minuutin kohtaaminen jonkun ihmisen kanssa kanssa voi vaikuttaa iankaikkisuuteen. Et ehkä johdata häntä uskoon, mutta kylvät siemenen, jonka sadon joku toinen joskus niittää. Hybels haastaa astumaan pois mukavuusvyöhykkeeltä tuttujen ihmisten joukosta muutaman askeleen huoneen poikki - kohdataksesi jonkun, joka tarvitsee evankeliumia. Lisäksi hän kannustaa pitämään korvansa herkkänä Pyhän Hengen ohjaukselle, sillä se avaa todelliset mahdollisuutesi kohdata ihmisiä Jumalan rakkaudella ja oikeilla sanoilla.

Huoneen poikki kävelemisen lisäksi Hybels kannustaa miettimään vastausta kysymykseen mitä Jeesus sinulle merkitsee. Hän kuvaa tiivistä ennen-jälkeen -tarinaa, jonka valmiiksi miettimällä, voit vastata nopeasti ihmisille, jotka kysyvät uskostasi. Hybels huomauttaa tällaisten ihmisiltä tulevien kysymysten olevan oven avauksia, mahdollisuuksia päästä kertomaan ihmisille suuresta ja armollisesti Jumalasta. Hän haluaa teoksessaan antaa erilaisia työkaluja, joiden kautta jokainen voi kehittää omaa tapaansa evankelioida.

Vain muutama askel on puhutteleva ja opettava kirja evankelioimisen maailmaan. Se raottaa ymmärrystä siitä, kuinka merkittäviä ihmiset ovat Jumalalle ja kuinka suuri Jumalan näky jokaisen ihmisen voittamiseksi yhteyteensä on. Hybels muistuttaa, että jokainen on kutsuttu elämään tuota näkyä todeksi.





Päivä, 2006
267 sivua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti